Emekli General ve Amiraller Evrensel Danışma Birliği'nin (WCARGA) temeli 1984 yılında atıldı. Emekli İngiliz Hava Generali Michael Harbottle'ın öncülüğünde NATO ve Warşova Paktı'ndan (WTO) emekli General ve Amiraller birlikte bir çabayla Barış ve Silahsızlanma İçin Uluslararası Emekli General ve Amiraller Birliği'ni (GPD) oluşturdular. O süreçte, SSCB Başkanı Yuri Andropov ölmüş yerine Konstantin Çernenko gelmiş ve ABD'deki Los Angeles Olimpiyatlarına katılmayacaklarını açıklamış; Fransa'nın Sovyet diplomatlarını casusluk savlamasıyla sınır dışı etmesinden sonra Avrupa'da bloklar arası ilişkiler sertleşmeye başlamış; ABD'nin Grenada'ya müdahalesi dünya çapında büyük tepkiler almış; Ortadoğu'da giderek yaygınlaşan ve yüzlerce kişinin öldüğü bombalı intihar saldırıları gündeme yerleşmiş; Türkiye'deki genel seçimlerin hemen ardından Kıbrıs'ta KKTC ilân edilmiş ve Avrupa'da çeşitli karşıt sesler yükselmeye, Bulgaristan'da Türklere karşı ezme ve sindirme eylemleri ve bu süreçte Hakkari'nin Çukurca ilçesinde PKK'nın sekiz erimizi şehit ederek giriştiği saldırılar zinciri başlamış; Hindistan'da karışıklıklar üst düzeye tırmanmış ve Başbakan İndira Gandhi koruma görevlisi Sihler tarafından vurularak öldürülmüştü. Kısacası Avrupa'da ve dünyada giderek gerginleşen bir ortam egemendi. GPD, ABD'nin dünyada -ama özellikle Avrupa'da- Sovyetler'i potansiyel tehlike ilan eden anlayışının yanlışlığına, en büyük tehlikenin savaş kışkırtıcılığı olduğuna dikkat çeken bir bildiriyle çalışmalarına başladı. Em. General Harbottle ile Yunanistan'dan Em. General Kostas Konstantinidis ve Norveç'ten Em. Amiral Roy Breivik'in çağrıları üzerine Türkiye'den Amiral Vedii Bilget de GPD içinde yer aldı.
1984-89 yılları arasında GPD'nin yoğunluklu ilgi alanı Avrupa idi. Üyelerinin tamamı da bu kıtadandı.
Kıta barışının en önemli handikapının ABD'nin yeni dengeler kurma savıyla oluşan dengesizlik ortamı olduğuna ilişkin çeşitli bildiriler yayınlandı, toplantılar düzenlendi, ilgili hükümet başkanları ve BM nezdinde çalışmalara girişildi. Em.General Kostas Konstantinidis'in BM'ye üye ülkeler nezdinde yaptığı konuşmalarda öne çıkardığı temel konu, "Demokrat, birleşmiş ve toplumcu bir Avrupa isteğimiz bugün bir başvuru noktasıdır. Tutucu güçlerin bu yöndeki gelişmeleri, toplumculuğa karşıt bir neo-liberalizm dayatmasıyla engellemelerine izin vermemeliyiz. İnsanoğlu, mücadelenin çekirdeğini oluşturmalıdır. Şimdiki çabalarımız, Avrupa'yı nükleer güçlerden arındırmak, Amerikan ve Sovyet askeri güçlerinin kıytadan çıkarılmasına yoğunlaşmaktır. Bugünkü koşullar, kıtada özgürlüğe, güvene ve barış kararlılığına dayalı bir düzen kurmaya uygundur. Ancak bu, Pan-Americana'yı kabul etmekle, ona daha fazla bağımlı olmakla mümkün değildir. Eğer Avrupa'nın hâlâ bir geleceği olduğuna inanıyorsak, bu yönde köklü bir toplumsal değişim için güç harcamalıyız. Akdeniz çevresini de unutmamalıyız. Akdeniz, Avrupa'nın akciğeridir. Burada Siyonizmin ve İsrail ekstremistliğinin barış çabalarını kösteklemesine göz yumulmamalıdır. Filistin, Lübnan ve Kıbrıs sorunlarına okyanus ötesi müdahalelerin kabul edemezliği açık bir gerçektir" biçiminde özetlenebilir. Barışı en çok isteyenin, hiç kuşkusuz savaşı en iyi bilen askerler olacağına ilişkin GPD savı ve bu noktadan açılımla yürütülen çabalar, 1986 Uluslararası Barış yılında BM'nin GPD'yi Barış Örgütü olarak tanıması ve akredite etmesiyle daha da işlerlik kazandı.
Türkiye'den Em.Amiral Vedii Bilget'in oluşum tabanının Avrupa ile sınırlı kalamayacağına,
BM'de etkinleşmenin kuruluş içinde tüm ülkelerin askeri temsilcilerinin bulundurulmasına ilişkin önerisi ardından GPD, uluslararası düzeyde iletişimlere yöneldi. 1993 yılında yapılan birleşimden sonra ise, Emekli General ve Amiraller Evrensel Danışma Birliği'ne (WCARGA) dönüşüm gerçekleşti. Bugün 25 ülkeden üyesi bulunan WCARGA, dünya barışını baltalayacak tüm gelişmeler karşısında aktif tutum alarak, hükümetler, parlamentolar ve BM çapında bir etkinlik göstermektedir.
Arusha (1998) ve Colombo (2000) Deklarasyonları ile evrensel barış yolunda ülkelerin ulusal bağımsızlıkları ve toplumların özgürleşmesi çabalarını daha da ileri götürmeyi hedeflemiştir. Son süreçte, Em.Amiral Vedii Bilget'in aralarında bulunduğu bir çalışma grubu, küreselleşme siyasasının yerel ve uluslararası savaş koşullama siyasası olarak olarak nasıl işlediğine ilişkin araştırmalarda bulunmaktadır. 2003 yılında bu konuda bir deklarasyon yayınlanacaktır.
WCARGA yaklaşımlarını belirleyen İnsiyatif Komisyonu 33 üyeden oluşmaktadır. Bu üyeler -soyadına göre dizilmiş olarak- şunlardır :
Amiral Vedii Bilget - Türkiye
Amiral Roy Breivik - Norveç
Amiral Robert James - ABD
Amiral K.R. L. Perera - Sri Lanka
Amiral Elmar Schmahling - Almanya
General Chandra Abayaratne - Sri Lanka
General Richard Capellos - Yunanistan
General Nicolai Detinov - Rusya
General Eustace D'Souza - Hindistan
General Alex Erskine - Gana
General Yaacov Even - İsrail
General N.P. Fernando - Sri Lanka
General Fadel Ali Fhaid - Ürdün
General Muzzamil Ghandour - Sudan
General Leonard Johnson - Kanada
General Kostas Konstantinidis - Yunanistan
General Gunnar Kristensen - Danimarka
General Joseph Lagu - Sudan
General Joao Rangel de Lima - Portekiz
General Herman Lupogo - Tanzanya
Hv.General Alastair Mackie - İngiltere
General Hashim Mbita - Tanzanya
General Vladimir Medvedev - Rusya
General Charles Ndiomu - Nijerya
General Ravi Oberoi - Hindistan
General W L Owen - Avustralya
General Arnold Quainoo - Gana
General Janos Sebok - Macaristan
General Mamadou Seck - Senegal
General Mohammad Shiyyab - Ürdün
General G H de Silva - Sri Lanka
General A M Vohra - Hindistan
General Ishola Williams - Nijerya
WCARGA çalışmaları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için :
WCARGA Web Sitesi
|